Mnela'nın Denizi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Mnela'nın Denizi

Yaradanına sevdalı yürekler...

Dareyn Dergisi 31. Sayı Yayında!
 
 
Allah'ın kahretmediğini görüp şaşırma!
Mühlet verdiğini düşün ve ürper!
 
 

Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

Tabiattaki Sayılar

Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1:B Tabiattaki Sayılar C.tesi Ara. 13, 2008 3:16 am

Elam

Elam
Yönetici

Yönetici

Hiç dört yapraklı yonca aramaya çalıştınız mı? Çalıştıysanız fark etmişinizdir, çok seyrek bulunur. Yoncaların hemen hepsi üç yapraklıdır. Kırlarda gördüğünüz çiçekleri çevreleyen taç yaprakların sayısı genellikle beştir. Düğün çiçekleri, sardunyalar, menekşeler, çuha çiçekleri, domates ve daha pek çok bitkinin çiçeklerin beş taç yaprağı vardır.

Tohumlarda da böyledir. Söz gelimi yatay olarak ikiye bölünmüş bir elmanın tohumlarının beş köşeli bir yıldız gibi tam ortada yer aldığını görebilirsiniz. Acaba salatalıklarda, domateslerde, armutlarda ve limonlarda hangi sayıları görürüz? Bir ay çiçeği bitkisininde çiçeği de çok ilginçtir. Üzerinde çok sayıda küçük çiçekçik bulunur. Bu çiçekler sonradan tohumlara dönüşürler. Benzer durumu papatyalarda brokoli ve karnıbaharda görebiliriz. Doğanın bitkilerde karşımıza çıkardığı sayılara şöyle bir bakın:

3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89 ve 144

Aralarında bir bağlantı kurabildinizmi? İşte size ipucu 1+1=2’yle başlayın, ardından iki sayıyı eşit işaretinin iki yanına da ekleyin. Elde ettiğiniz her eşitlikte bunu yineleyin.

Elde ettiğimiz sayılar oldukça ilginç. Bu sayılar günümüzden yaklaşık 800 yıl önce yaşamış bir matematikçi üzerinde çalıştığı sayı dizisine ait. Bu ünlü matematikçi Fibonacci’dir.

http://mnelam.blogcu.com

2:B Geri: Tabiattaki Sayılar C.tesi Ara. 13, 2008 3:18 am

Elam

Elam
Yönetici

Yönetici

Tabiattaki Sayılar 200px-Fibonacci2

İtalyan matematikçi (Pisa 1175, Pisa 1240). Pisalı bir tüccarın oğlu olan Leonardo, aritmetiği babasıyla birlikte gittiği Kuzey Afrika'da öğrendi. Mısır, Suriye, Yunanistan ve Sicilya'ya yaptığı yolculuklarda arap dünyasının matematik bilgilerini özümledi ve hint-arap hesap yöntemlerinin (bugün kullandığımız yöntemler) üstünlüğüne inandı.

Pisa'ya dönüşünde ünlü Liber abbaci adlı kitabını yayımladı (1202); burada arap ve yunan matematik bilimini Batı'ya yaymaya çalışıyor ve sıfır dahil arap rakamlarını kullanıyordu. Yine bu kitapta Fibonacci Dizisi denen ve her terimin, önceki iki terimin toplamına eşit olduğu 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34,..., dizisini ortaya attı. Ayrıca Practica geometriae (1220-21), Liber quadratorum (1225), vb. gibi yapıtların da yazarıdır.

Kaynak: Büyük Larousse Ansiklopedisi, Cilt 7, sayfa 4.088

http://mnelam.blogcu.com

Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz