Mnela'nın Denizi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Mnela'nın Denizi

Yaradanına sevdalı yürekler...

Dareyn Dergisi 31. Sayı Yayında!
 
 
Allah'ın kahretmediğini görüp şaşırma!
Mühlet verdiğini düşün ve ürper!
 
 

Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

Emevî Camii ve Hutbe-i Şâmiye ...

Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1Emevî Camii ve Hutbe-i Şâmiye ... Empty Emevî Camii ve Hutbe-i Şâmiye ... Çarş. Nis. 29, 2009 2:26 pm

H A N

H A N
Üye
Üye

Emevî Camii ve Hutbe-i Şâmiye


Şâm-ı Şerif bir zamanlar Emevîlerin devlet merkezi olması itibarıyla sadece el yazma 400 binden fazla eseri barındıran Ortadoğu'nun en büyük kütüphanesi olan Esed Kütüphanesi'ne sahip. Yakınında da Emevî Meydanı var. Apartman büyüklüğünde bir kılınç Emevîleri sembolize ediyor.
Renk renk vitraylarla süslü olan kılınç geceleri içten aydınlatınca çok güzel bir manzara teşkil ediyor. Suriye bayrağı kırmızı, beyaz ve siyah renkten meydana geliyor. Siyah renk, Abbasîleri temsil ediyor. Çünkü hadis-i şerifte de işaret edildiği gibi onlar siyah bayraklarla ortaya çıkmışlardı...
Emevî Camii 167x127 metrekarelik bir alana oturmuş. Çok eski tarihlerde Jüpiter tapınağı imiş, sonra kilise olmuş, İslâm fetihlerinden sonra mescide dönüşmüş. Hâlâ içinde arkalarda bir tarafta, vaftiz kuyusu, tarihi orijinal, deniz kabuklu yapısı ile duruyor. Eski takvimle 16 Mart'ta, şimdiki ile 6 Nisan 1911'de Bediüzzaman Hazretleri, bu muhteşem câmide, içinde yüz tane ulema bulunan on bin kişilik bir cemaate meşhur Hutbe-i Şâmiye'sini okumuş... O zaman basılan bu mühim hutbe bir haftada iki baskı yapmış... Bizim de Şam'a gidişimiz 6 Nisan'a tevafuk etti.
Üstad 35 yaşında gittiği Şam'da yedi ay kalmış ve herkes tarafından tanınmıştı. Onun için konuşmasını böyle büyük cemaat merakla dinlemişti. Şu anda Şam'ın en büyük ve en itibarlı âlimlerinden Dr. Said Ramazan El-Bûtî (Botanlı) Hutbe-i Şâmiye üzerine Arapça bir şerh yazdığı için bu hutbe biliniyor. Bediüzzaman, hâzık bir hekim olarak meselelerin teşhisini ve tedavisini ele alıp söylemeden önce cemaate şöyle der: "Ey bu Câmi-i Emeviye'de bu dersi dinleyen Arap kardeşlerim!.. Ben haddimin üstünde, bu minbere ve bu makama sizi irşad etmek için çıkmadım. Çünkü size ders vermek haddimin fevkindedir. Belki, içinizde yüze yakın ulema bulunan böyle bir cemaate karşı benim durumum; medreseye giden bir çocuğun misâlidir ki, o sabî çocuk, sabahleyin medreseye gidip, akşam da pederine gelerek dersini izah eder; tâ doğru ders almış mı, almamış mı? Babasının irşad ve tasvibini bekler."
Bundan sonra altı çeşit hastalığı ve tedavî çarelerini de beyan eder.
Caminin içinde Osmanlı mimarisiyle dört mezhep için dört tane mihrap yapılmış. Ön tarafta Hz. Hızır'ın ve Hz. Hud'un makamı var. Yine içinde Hz. Yahya'nın mübarek başının olduğu türbesi var. Türbenin üzerinde "Allah, 'Zekeriyya! Biz sana ismi Yahya olacak bir oğul müjdeliyoruz. Daha önce kimseyi ona adaş yapmadık. (Bu ismi alan olmadı.) buyurdu." (Meryem Sûresi, 19/7) âyeti yazılı. Camiin avlusunun, girişinin sol tarafında Hz. Hüseyin'in de Kerbelâ'da kesilen başının bulunduğu türbe var ve ziyaretgah!.. Yine avlunun bir tarafında İmam-ı Gazali'nin on bir sene kaldığı ve "İhyâ-i Ulûmî'd Din" isimli eserini yazdığı bir yer var.
Emevî Camii'nde Hz. İsa Aleyhisselam'ın ineceği söylenen beyaz mermerlerden yapılmış, Beyaz Minare var. Akşam namazından sonra dolunay tam Beyaz Minare'nin üzerindeydi ve çok hoş bir manzara arz ediyordu.
Akşam-yatsı arası Dr. Said Ramazan, kamera çekimi eşliğinde vaaz ediyordu. Müthiş bir telaffuza ve fesahata sâhip bu zâtı dinlemek de bir bahtiyarlık... İnsanlar, "Hz. Hızır, burada namaz kılmış!" diye camideki Hızır Makam'ına önem veriyor. Aynı şekilde, Hud Aleyhisselam'ın makamına da ilgi var. Ama Hz. Yahya'nın türbesine pek çok ecnebî turistin ilgisi bir başka. Başlarını örten özel giysilerle turist hanımlar da fotoğraflar çekiyor ve anlatılanları ilgiyle dinliyorlar.
Câmi-i Emeviye ve çevresinde elbette sadece bunlar yok ve bir akşamlık ziyaret yetecek de değil...
Abdullah Aymaz

Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz